12 December 2015

Bagaimana Nak Latih Diri Bangun Tahajjud

Assalamualaikum...

Ni aku copy paste dari facebook Kak Hassanah. Apa yang aku rasa best dan bermanfaat semua aku copy paste letak kat blog sebab senang nak cari kan...ada juga share kat facebook sendiri tapi lama2 nanti nak baca balik dah tak jumpa satu hal plak kan hehe....dah la aku ni hantu update status maklum la buat online bisnes ni facebook kena aktif kang orang ingat aku dah tutup kedai hahaha :D

Tulisan yang aku bold tu yang aku copy paste dari facebook Kak Hassanah...aku suka baca setiap tulisan beliau, rasa sejuk je...


Ada yang bertanya bagaimana nak latih diri bangun tahajjud

1. Perbanyakkan baca Quran pada siang hari

2. Seimbangkan pemakanan dari siang sampai malam

3. Jangan bermaksiat pada Allah. (maksiat mata, telinga, hati etc2.)

4. Qailullah (tidur beberapa minit sebelum zohor)

5. Berniat bangun tahajjud setiap malam.

6. Set alarm. Kalau ada 10 telefon setkan 10 alarm. (Kalau tak bangun juga. Hati tu yang bermasalah)

Anyway, Kalau sahabat semua nak tahu, Airmata yang menitis ketika solat malam adalah air mata yang indah sangat.

Bahagia
Tenang.
Damai.
Tenteram.

Jadikan ia rutin.

Selamat mencuba !
Moga Allah redha :)


Aku juga dalam proses melatih diri untuk istiqamah dengan solat tahajjud. Solat sepertiga malam ni feel dia lain sangatttttt tau...entah la susah nak describe macam mana tapi bab bahagia, tenang, damai, tenteram tu memang betul. Masa doa siap boleh menangis merayu minta Allah SWT tunaikan hajat dan keinginan. Rasa macam dekat sangat dengan Allah masa tu...rasa macam kerdilnya aku kat dunia ni....rasa macam hinanya aku sebab banyak buat dosa. 

Dulu masa zaman jahil kurang pengetahuan agama, aku tak kuat walaupun orang nampak aku kuat secara luarannya....dalaman aku rapuh! Alhamdulillah sekarang sedikit sebanyak dah banyak perubahan yang berlaku walaupun masih jauh lagi perjalanan...aku belajar dari kesilapan lalu. Alhamdulillah Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang...sentiasa ingatkan aku agar tidak tersasar jauh. Aku kini makin kuat sebab aku tahu Allah sedang aturkan kehidupan yang terbaik untuk aku, jadi untuk apa aku mengeluh dan merungut kerana itu sifat orang yang tidak bersyukur. Semoga kita terus dipelihara dari melakukan kejahatan...insya Allah :)

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails